Оцінка змін формених елементів крові під мікроскопом

Оцінка змін формених елементів крові під мікроскопом

Оцінка змін формених елементів крові під мікроскопом

Даний метод дозволяє оцінити стан еритроцитів, їх форму, розміри, рухливість у плазмі крові. А також виявити наявність агрегації, тобто склеювання еритроцитів у монетні стовпчики, або поява «сладжа» (утворення суцільного конгломерату з еритроцитів, що закриває все поле зору).

Пацієнт, 65 років (чоловік, група крові ІV). Досліджувалась кров до прийому напою «Водіс». Еритроцити малорухливі, має місце агрегація еритроцитів, тромбоцитів, а також пойкілоцитів (ураження еритроцитів вільними радикалами). Через щільне склеювання еритроцитів, форму та розміри оцінити не було можливим. Наступне дослідження проводилося через 30 хвилин після прийому «Водіса» у кількості 330 мл одноразово. Плазма рухлива, агрегація зменшилась на 70%, тромбоцити без змін. Значно поменшало ураження еритроцитів вільними радикалами. З’явився сладж, суцільного конгломерату немає. Наступне дослідження проводилося через добу, добовий обсяг прийому «Водіса» склав 660 мл (по 330 мл вранці та ввечері). Плазма рухлива, агрегація еритроцитів відсутня, агрегація тромбоцитів дещо змінилася формою. Пойкілоцити відсутні.

Окремо розташовані округлі еритроцити різних розмірів свідчать про недостатність в організмі вітамінів групи В, фолієвої кислоти та заліза. Анізоцитоз. Наявність у крові еритроцитів із фестончастими краями вказує на велику кількість вільних радикалів. Окремо розташованих округлих еритроцитів у пацієнта не було. Через добу після прийому «Водіса» еритроцити з фестончастими краями в крові були відсутні.

Велика кількість зруйнованих вільними радикалами еритроцитів веде до розвитку різних патологій, у тому числі онкологічних захворювань. Наявність таких еритроцитів свідчить про інтоксикацію організму. Оскільки пацієнт не мав великої кількості зруйнованих вільними радикалами еритроцитів, незначна інтоксикація спостерігалася на початку дослідження, на другу добу прийому «Водіса» інтоксикація була відсутня.

Метод також дає змогу оцінити стан імунної системи організму. Наявність у крові лейкоцитів– неактивних, невеликого розміру, схильних до об’єднання у групи з двох-трьох клітин, а також зменшення їх загальної кількості свідчать про зниження імунітету. За нормою лейкоцити – у два, три рази більші за еритроцити, вони мають бути досить активними. У досліджуваного пацієнта стан імунної системи оцінювалося, як задовільний – неактивних лейкоцитів, лейкоцитів дрібних розмірів немає. Але при цьому на другий день прийому «Водіса» лейкоцити поводилися набагато активніше.

За станом тромбоцитів можна судити про стан пацієнта. Нагромадження тромбоцитів у великі групи свідчить про схильність до тромбоутворення. Спочатку пацієнт спостерігав агрегацію тромбоцитів. На другий день після прийому «Водіса» тромбоцити поводилися трохи інакше. Не спостерігалася агрегація у тих розмірах, у яких була присутня.

Випадання спікул фібриногену є ознаками стресу чи перевтоми печінки. До прийому «Водіса» спікули фібриногену випали через 3 хвилини після огляду. На третій день після прийому «Водіса» (1980 мл = 6 пляшок по 330 мл) спікули не випадали протягом огляду плазми крові. Пройшла жовтизна обличчя (спочатку обличчя пацієнта мало жовтий колір).

Багато грибів, патогенних бактерій, іноді личинок гельмінтів, найпростіших є ознаками дисбактеріозу. Патогенні бактерії мали місце під час первинного обстеження. Після прийому «Водіса» на третю добу їхня активність та кількість зменшилися.

Спори кандиди (дріжджова інфекція).

Спори кандиди були відсутні на першому прийомі, після наявності не спостерігається.

Паразити (слід звернути увагу на внутрішні органи).

Паразити були відсутні на першому прийомі, після прийомів наявності не спостерігається.

Паличкоподібні бактерії

Відсутні.

Паразити на еритроцитах

Відсутні.

Кристалоїди холестерину: формуються в тих випадках, коли в крові підвищено кількість холестерину і організм не здатний повністю його утилізувати. Це може спричинити розвиток серцево-судинної патології. Холестеринові кристалоїди великих розмірів присутні у плазмі крові. Після прийому «Водіса» трохи зменшилися розміри бляшок на третю добу.

Кристалоїди солей сечової кислоти: є показником порушення фільтраційної здатності нирок, схильності до утворення піску, сечокам’яної хвороби, подагри, сечокислого діатезу.

Кристалоїди солей сечової кислоти у великій кількості присутні в плазмі, пацієнт страждає на подагру. Після прийому «Водіса» на третю добу кристалоїди змінили форму та об’єм.

Кристалоїди солей ортофосфорної кислоти: свідчать про виражене порушення фосфорно-кальцієвого обміну, дефіцит кальцію в організмі, що знову ж таки є передумовами розвитку різних патологій. Після прийому напою «Водіс» у пацієнта кристалоїди ортофосфорної кислоти відсутні.

Попередні дослідження провела керівник центру «Імперія здоров’я»
Кара Алла Леонідівна.